Molen de Roode LeeuwHoutimport Gras bestaat sinds 1868. In dat jaar kocht Floris Gras molen de Roode Leeuw, een balkenzager staande op het Eiland in de Voorzaan te Zaandam. Korte tijd later sloot hij een compagnieschap met zijn broer Gerrit en daarmee werd de firmanaam Houthandel v/h F. & G. Gras een feit. Floris was geen vreemde in de Zaanse Houtwereld; hij was medevennoot van de Fa. Weduwe G. Gras & Zonen, maar besloot na kritiek van opdrachtgevers, voortaan zelf zijn eigen hout te zagen. Enkele jaren later werd de tweede molen aangekocht, paltrokmolen de Nooteboom.

Naast het zagen richtte de firma zich ook op de handel in juffers en in 1880 vond de notariële scheiding plaats tussen de firma’ s waarbij F. & G. Gras verder ging in het zagen en de handel in zachthout: Vuren en Grenen. In 1916 werd de Roode Leeuw afgebroken en daar de Nooteboom 24 jaar eerder reeds in vlammen was opgegaan, ging men uitsluitend nog verder in de handel.

Naast stoomzagerijen welke hier in Nederland stammen zaagden, begon ook steeds meer de import van gezaagd hout op gang te komen. Zoals bij veel bedrijven gingen de jaren tot aan de Tweede Wereldoorlog weliswaar met ups en downs, maar zonder noemenswaardige veranderingen. In de vijftiger jaren veranderde er ook op logistiek gebied veel en het vervoer ging permanent over van water naar land, zowel intern als extern transport. En omdat de volumes gestaag bleven groeien veranderde ook de functie van de afstandsleverancier welke rol de Firma Gras al die jaren had vervuld.

Toen in de zestiger jaren de laatste Zaanse rondhoutzagerij haar deuren sloot, liep het aanbod in Eigen Gezaagd Grenenhout sterk terug. Hierop haakte de Firma Gras aan door de voorraad Grenen op te voeren en groeide het bedrijf uit tot een ware specialist tot op de dag van vandaag, met Monumentenzorg als belangrijkste partner.

De economische crisis begin jaren tachtig had het landschap in de houtwereld drastisch veranderd. Importeurs gingen in detail verkopen en detaillisten gingen importeren. Schaalvergroting was noodzakelijk en daartoe werd in 1985 de Houthandel A.J.K. Grond in Amsterdam overgenomen. Eveneens een Grenen importeur, maar die leverde aan de tussenhandel, waar Gras aan de verbruiker leverde (lees aannemer en timmerfabrikant). In 1990 verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie en om de positie van Grenen specialist te versterken werden eerst in1991 de detailhandelsactiviteiten en voorraden van Stora Timber Benelux te Amsterdam en in 2001 de activiteiten en voorraden van van Esser Houtimport (de laatste Grenen importeur) overgenomen.

Ondanks al die overnames slonk de afzet in Grenen elk jaar en in het Vuren werd alleen gehandeld in de hoogste kwaliteit. Beiden nicheproducten, maar zonder groeiperspectief. Ook aan aanbodzijde ontwikkelde zich schaalvergroting en om toch verzekerd te zijn van de betere kwaliteiten , moesten ook volumes in bouwhout worden omgezet. Al jarenlang werd er opslagruimte gehuurd o.a. in de Amsterdamse Haven bij de Waterlandterminal. Hiertoe werd eind 2005 de Noord Europese Houtimport overgenomen van Holmen in Zweden. Personeel, voorraden en contracten werden overgenomen en in één klap was een logistiek probleem opgelost want de opslaglocatie bij Wijnne & Barends welke NEH in gebruik had, kon worden voortgezet.

Tel daar de expertise van een volledig ingewerkt verkoopkantoor bij op en de basis was gelegd voor een succesvolle grossierderij in Vurenhout. Een prima toevoeging daarbij was het uit Canada geïmporteerde CLS/SPF wat ook een nichemarkt bedient, namelijk die van de Houtskeletbouwers. Intussen was Western Red Cedar aan het importassortiment toegevoegd hetgeen een goede aanvulling bleek te zijn.

Inmiddels is in 2016 een specifieke divisie opgezet: Gras Gevelproducten. Hier ligt vanzelfsprekend het accent op betimmering / afwerking van façades.
Bezoek eens de website: www.gevelproducteninhout.nl